Malwa sudańska – właściwości dla zdrowia

Hibiskus sabdarifa, czyli malwa sudańska to roślina, która wykazuje wiele cennych właściwości dla zdrowia. Hibiskus zawiera kilka razy więcej witaminy C, niż cytryna, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. W Polsce hibiskus znany jest pod postacią kwaśnego, czerwonego naparu, który przyrządza się z suszonych kwiatów hibiskusa.

Kwiaty hibiskusa dostępne są w Polsce w postaci suszu, dlatego też można z nich przyrządzić napar, który w krajach afrykańskich określa się nazwą karkade. Garść suszu zalewamy zimną bądź ciepłą wodę. Przyrządzony napar możemy dosłodzić miodem oraz dodać plasterki pomarańczy. Taki napój jest bardzo orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Kwiaty hibiskusa mają intensywnie rubinowy kolor oraz bardzo kwaśny smak ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która przyczynia się do wzmocnienia odporności, dzięki czemu wspomaga zwalczanie infekcji. Witamina C ma także właściwości moczopędne, dlatego też przyspiesza proces oczyszczania organizmu z toksyn. Malwa sudańska to również źródło antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki w organizmie, a dzięki temu hamują procesy starzenia się skóry. Regularne picie naparu z hibiskusa reguluje stężenie cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, a także poprawia oraz przyspiesza trawienie.